У пансіонаті «Родичі» дбають про здорове харчування людей похилого віку, оскільки від цього залежить багато процесів у людському організмі. Також про це мають турбуватися і близькі літніх людей. Після 60-65 років відбуваються зовнішні та внутрішні зміни, серед яких зниження обміну речовин та зниження фізичної активності. У цьому віці вже не потрібно так багато енергії, що важливо враховувати.
Особливості харчування для людей похилого віку
Після 60-ти люди часто залишаються самі, оскільки діти живуть окремо. З огляду на це відсутня необхідність у тому, щоб готувати багато та смачно. Найчастіше обмежуються бутербродами, печивом і чаєм. Це стає причиною енергетичної недостатності, що виникає у старечому віці. Змінюючи раціон харчування, змінюються процеси, які протікають всередині організму. Є такий напрямок медицини як геродиєтика. Воно спрямоване на те, щоб за допомогою харчування уповільнити швидкість старіння і навіть запобігти низці патологічних змін.
Які зміни протікають в організмі людей похилого віку?
Старіння – природний процес, у якому відбуваються зміни у структурах і принципах роботи різних органів, включаючи травну систему.
Основними з них є:
- Зуби набувають жовтуватого відтінку і сильно стираються, при цьому багато видалені або випали. Це впливає на якість пережовування їжі.
- Обсяг ротової порожнини меншає. Жувальна та мімічна мускулатура поступово атрофується.
- З віком виробляється менше слини, через що люди похилого віку часто відчувають сухість у роті, у них з’являються тріщини на губах і язиці.
- Згодом стравохід має властивість подовжуватися та викривлятися.
- Рефлюкс помітно частішає, що зумовлено тим, що мускулатура стравохідного сфінктера втрачає тонус.
- Кишечник стає довшим, при цьому змінюється його мікрофлора. Бактерій гнильної групи стає більше, а молочно-кислотних, навпаки, менше. Через це збільшується кількість ендотоксинів, через що порушується робота кишечника та розвиваються захворювання.
- Зменшується розмір та маса печінки, через що вона менш ефективно справляється з очищенням організму.
- Збільшується обсяг жовчного міхура. Це може стати причиною утворення застоїв. Через це підвищується ризик розвитку каміння у жовчному міхурі.
- Атрофічні зміни у підшлунковій. Вони починають розвиватися в організмі після 40 років.
Якщо неправильно харчуватися в похилому віці, це може призвести до розвитку різних захворювань, серед яких цукровий діабет, гастрит та інші.
Яких принципів у харчуванні дотримуватись?
Щоб харчування людини похилого віку було здоровим, необхідно звернути увагу на такі принципи:
- Енергетична збалансованість харчування. Важливо, щоб у літньому віці людина не переїдала. Йому необхідно знизити кількість вживання вуглеводів та жирів, оскільки це може призвести до дисбалансу в обміні речовин. Для підтримки здоров’я потрібно у всьому відчувати міру.
- Запобігання атеросклерозу. Скорочення тривалості життя нерідко пов’язане із захворюваннями судин. Примітно, що їхній розвиток можна проконтролювати за допомогою правильного харчування. Наприклад, між м’ясом і рибою краще віддати перевагу другому. Додатково краще їсти фрукти, овочі та кисломолочні продукти, які допомагають знизити рівень холестерину.
- Різноманітна їжа, але в рамках розумного. Навіть якщо у людини похилого віку немає бажання їсти різну їжу, харчування не повинно бути одноманітним. У тижневому раціоні обов’язково має бути крупа, макарони, молочка, овочі, фрукти, риба, м’ясо та яйця. Різноманітність харчування визначається особливостями організму.
- Вітаміни та мінерали у вигляді добавок. Раціон харчування повинен включати необхідні мікро- і макроелементи. Не всі їх можна отримати з продуктів. Принаймні, не достатньо, тому додатково потрібно приймати біодобавки.
- Переважно легкі продукти. Їжа має легко засвоюватися, щоб організму було простіше з нею впоратися. Довге перетравлення негативно впливає на роботу ШКТ.
- Їжа має бути апетитною. Через притуплення почуття голоду, люди похилого віку їдять рідше і без задоволення. Небагато ароматних спецій та зелені зможуть викликати апетит.
Окрім вищезгаданого, є 10 простих правил, які допоможуть покращити раціон харчування літньої людини, а саме:
- зниження споживання солі
- правильні повноцінні сніданки
- коригування прийому ліків, які можуть впливати на смакові рецептори
- вибір типу їжі з урахуванням віку людини
- дотримання водного балансу
- присутність білкових продуктів у раціоні
- прийом кальцію
- вживання жирних кислот
- облік калорійності
- правильна атмосфера за столом.
Дотримуючись цих правил, можна знизити навантаження на організм і уповільнити старіння.
Потреби організму
Якщо повністю задовольняти потреби організму, можна захистити його від багатьох захворювань. Йому потрібне таке:
- Білки. У похилому віці суттєво знижується загальна працездатність людини, тому може здатися, що норму треба зменшити, але це не так. Білок потрібний для того, щоб відновлювати зношені клітини.
- Жири. Їх вживання потрібно обмежувати, оскільки дефіцит може призвести до розвитку атеросклерозу. Достатньо 20-25 грам вершкового та рослинного масла, щоб забезпечити надходження потрібних речовин.
- Вуглеводи. Вважається, що їх кількість повинна перевищувати норму білків у 4 рази. Для літніх такий підхід може підходити лише у випадку, якщо вони ведуть активний спосіб життя і рухливі. Якщо фізичне навантаження невелике, кількість вуглеводів слід знизити. Як джерело цієї речовини краще вибрати цілісні зерна та овочі.
- Клітковина та пектини. Вони потрібні організму, щоб виводити холестерин.
Організм у старечому віці особливо потребує вітамінів і мінеральних речовин, які потрібні для нормального функціонування організму.
Приклад раціону на день
Для зручності приклад раціону для людей похилого віку на 1 день відображено у вигляді таблиці.
Найменування страви | Вага готового продукту |
---|---|
|
|
Вівсяна каша на молоці | 100 |
Омлет | 150 |
Чай | 200 мл |
Печиво | 30 |
|
|
Печене яблуко | 120 |
Чай с молоком | 200 мл |
|
|
Овочевий суп на курячому бульйоні | 300 |
Куряча грудка (відварена або запечена) | 100 |
Рис | 140 |
Салат з буряка та горошку | 100 |
Чай | 200 мл |
|
|
Свіже яблуко | 120 |
Домашній сир | 30 |
|
|
Риба на пару або запечена | 70 |
Відварена або запечена картопля | 200 |
Овочевий салат | 50 |
Компот | 200 мл |
|
|
Кефір 1% жиру | 150 мл |
Правильне харчування у похилому віці є запорукою здоров’я та розумової активності. Воно допомагає запобігати розвитку захворювань та покращує загальне самопочуття. Єдине, важливо врахувати різні чинники, що впливають людину. Перш ніж дотримуватись певного раціону харчування, краще проконсультуватися з лікарем. Кожен організм індивідуальний і всіх є переваги. У приватному пансіонаті «Родичі» враховують це для того, щоб харчування людей похилого віку було здоровим.