Здорове харчування людей похилого віку

Читати на російській

У пансіонаті «Родичі» дбають про здорове харчування людей похилого віку, оскільки від цього залежить багато процесів у людському організмі. Також про це мають турбуватися і близькі літніх людей. Після 60-65 років відбуваються зовнішні та внутрішні зміни, серед яких зниження обміну речовин та зниження фізичної активності. У цьому віці вже не потрібно так багато енергії, що важливо враховувати.

Особливості харчування для людей похилого віку

Після 60-ти люди часто залишаються самі, оскільки діти живуть окремо. З огляду на це відсутня необхідність у тому, щоб готувати багато та смачно. Найчастіше обмежуються бутербродами, печивом і чаєм. Це стає причиною енергетичної недостатності, що виникає у старечому віці. Змінюючи раціон харчування, змінюються процеси, які протікають всередині організму. Є такий напрямок медицини як геродиєтика. Воно спрямоване на те, щоб за допомогою харчування уповільнити швидкість старіння і навіть запобігти низці патологічних змін.

Які зміни протікають в організмі людей похилого віку?

Старіння – природний процес, у якому відбуваються зміни у структурах і принципах роботи різних органів, включаючи травну систему.

Основними з них є:

  • Зуби набувають жовтуватого відтінку і сильно стираються, при цьому багато видалені або випали. Це впливає на якість пережовування їжі.
  • Обсяг ротової порожнини меншає. Жувальна та мімічна мускулатура поступово атрофується.
  • З віком виробляється менше слини, через що люди похилого віку часто відчувають сухість у роті, у них з’являються тріщини на губах і язиці.
  • Згодом стравохід має властивість подовжуватися та викривлятися.
  • Рефлюкс помітно частішає, що зумовлено тим, що мускулатура стравохідного сфінктера втрачає тонус.
  • Кишечник стає довшим, при цьому змінюється його мікрофлора. Бактерій гнильної групи стає більше, а молочно-кислотних, навпаки, менше. Через це збільшується кількість ендотоксинів, через що порушується робота кишечника та розвиваються захворювання.
  • Зменшується розмір та маса печінки, через що вона менш ефективно справляється з очищенням організму.
  • Збільшується обсяг жовчного міхура. Це може стати причиною утворення застоїв. Через це підвищується ризик розвитку каміння у жовчному міхурі.
  • Атрофічні зміни у підшлунковій. Вони починають розвиватися в організмі після 40 років.

Якщо неправильно харчуватися в похилому віці, це може призвести до розвитку різних захворювань, серед яких цукровий діабет, гастрит та інші.

Здоровое питание пожилых людей

Яких принципів у харчуванні дотримуватись?

Щоб харчування людини похилого віку було здоровим, необхідно звернути увагу на такі принципи:

  • Енергетична збалансованість харчування. Важливо, щоб у літньому віці людина не переїдала. Йому необхідно знизити кількість вживання вуглеводів та жирів, оскільки це може призвести до дисбалансу в обміні речовин. Для підтримки здоров’я потрібно у всьому відчувати міру.
  • Запобігання атеросклерозу. Скорочення тривалості життя нерідко пов’язане із захворюваннями судин. Примітно, що їхній розвиток можна проконтролювати за допомогою правильного харчування. Наприклад, між м’ясом і рибою краще віддати перевагу другому. Додатково краще їсти фрукти, овочі та кисломолочні продукти, які допомагають знизити рівень холестерину.
  • Різноманітна їжа, але в рамках розумного. Навіть якщо у людини похилого віку немає бажання їсти різну їжу, харчування не повинно бути одноманітним. У тижневому раціоні обов’язково має бути крупа, макарони, молочка, овочі, фрукти, риба, м’ясо та яйця. Різноманітність харчування визначається особливостями організму.
  • Вітаміни та мінерали у вигляді добавок. Раціон харчування повинен включати необхідні мікро- і макроелементи. Не всі їх можна отримати з продуктів. Принаймні, не достатньо, тому додатково потрібно приймати біодобавки.
  • Переважно легкі продукти. Їжа має легко засвоюватися, щоб організму було простіше з нею впоратися. Довге перетравлення негативно впливає на роботу ШКТ.
  • Їжа має бути апетитною. Через притуплення почуття голоду, люди похилого віку їдять рідше і без задоволення. Небагато ароматних спецій та зелені зможуть викликати апетит.

Окрім вищезгаданого, є 10 простих правил, які допоможуть покращити раціон харчування літньої людини, а саме:

  • зниження споживання солі
  • правильні повноцінні сніданки
  • коригування прийому ліків, які можуть впливати на смакові рецептори
  • вибір типу їжі з урахуванням віку людини
  • дотримання водного балансу
  • присутність білкових продуктів у раціоні
  • прийом кальцію
  • вживання жирних кислот
  • облік калорійності
  • правильна атмосфера за столом.

Дотримуючись цих правил, можна знизити навантаження на організм і уповільнити старіння.

Потреби організму

Якщо повністю задовольняти потреби організму, можна захистити його від багатьох захворювань. Йому потрібне таке:

  1. Білки. У похилому віці суттєво знижується загальна працездатність людини, тому може здатися, що норму треба зменшити, але це не так. Білок потрібний для того, щоб відновлювати зношені клітини.
  2. Жири. Їх вживання потрібно обмежувати, оскільки дефіцит може призвести до розвитку атеросклерозу. Достатньо 20-25 грам вершкового та рослинного масла, щоб забезпечити надходження потрібних речовин.
  3. Вуглеводи. Вважається, що їх кількість повинна перевищувати норму білків у 4 рази. Для літніх такий підхід може підходити лише у випадку, якщо вони ведуть активний спосіб життя і рухливі. Якщо фізичне навантаження невелике, кількість вуглеводів слід знизити. Як джерело цієї речовини краще вибрати цілісні зерна та овочі.
  4. Клітковина та пектини. Вони потрібні організму, щоб виводити холестерин.

Організм у старечому віці особливо потребує вітамінів і мінеральних речовин, які потрібні для нормального функціонування організму.

Приклад раціону на день

Для зручності приклад раціону для людей похилого віку на 1 день відображено у вигляді таблиці.

Найменування стравиВага готового продукту
Сніданок
Вівсяна каша на молоці100
Омлет
150
Чай200 мл
Печиво30
Другий сніданок
Печене яблуко120
Чай с молоком200 мл
Обід
Овочевий суп на курячому бульйоні300
Куряча грудка (відварена або запечена) 100
Рис140
Салат з буряка та горошку 100
Чай200 мл
Полуденок
Свіже яблуко120
Домашній сир30
Вечеря
Риба на пару або запечена70
Відварена або запечена картопля200
Овочевий салат50
Компот200 мл
Перед сном
Кефір 1% жиру150 мл

Правильне харчування у похилому віці є запорукою здоров’я та розумової активності. Воно допомагає запобігати розвитку захворювань та покращує загальне самопочуття. Єдине, важливо врахувати різні чинники, що впливають людину. Перш ніж дотримуватись певного раціону харчування, краще проконсультуватися з лікарем. Кожен організм індивідуальний і всіх є переваги. У приватному пансіонаті «Родичі» враховують це для того, щоб харчування людей похилого віку було здоровим.

Автор статті
Соціальний педагог Ірина Коваль

Залишіть заявку
І наші менеджери зв'яжуться з вами на протязі 40 секунд

    Ваше ім'я
    Номер телефону

    Читайте також

    Профілактика пролежнів

    Під пролежнем мається на увазі некроз м'яких тканин, причиною якого є порушений кровообіг, викликаний тривалим стисканням певної ділянки тіла.

    9 Лютого 2022

    Профилактика пролежней

    Под пролежнем подразумевается некроз мягких тканей, причиной которого является нарушенное кровообращение, вызванное продолжительным сдавливанием определённого участка тела. В большинстве случаев это...

    9 Лютого 2022

    Фізична активність у літньому віці

    Спорт необхідний для того, щоб уповільнити процеси старіння, запобігти розвитку вікових захворювань та загалом зміцнити організм.

    9 Лютого 2022

    Физическая активность в пожилом возрасте

    Спорт необходим для того, чтобы замедлить процессы старения, предотвратить развитие возрастных заболеваний и, в целом, укрепить организм.

    9 Лютого 2022
    Повірте, ми знаємо, як зробити життя літньої людини щасливішим!
    Щоб дізнатися подробиці розміщення, телефонуйте +38 073 673 73 93
    Ми із задоволенням відповімо на всі питання, що Вас цікавлять. Або просто заповніть форму!